Bergen en heilige plaatsen
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Martijn
05 Oktober 2009 | India, Vāranāsi
De weg was wel al wat beter dan de vorige lange rit dus dat was een meevaller. We moesten regelmatig stoppen voor een paspoortcontrole. Deze zijn er regelmatig als je Kashmir binnen wilt komen ivm veiligheid.
Rond 02.00 kwamen we aan bij een controle waar we niet verder konden omdat de grens gesloten was, er stonden meer auto's te wachten. Onze chauffeur vroeg of we een vliegticket konden laten zien, maar nu kwam Dan met het goede idee om mijn dokterbrief van de hondenbijt te laten zien met het verhaal dat ik de volgende dag vroeg naar Delhi moest vliegen. De politieman trapte erin en we konden verder door het donker richting Srinagar.
Rond 5.45 kwamen we aan en kwam er een man naar ons toe die een house-boot had op Dal-lake dat naast de stad ligt. Srinagar ligt in een soort van vallei met een aantal grote meren waar allemaal house-boots gevestigt zijn en waar je kan verblijven.
De house-boot was erg mooi en nog redelijk te betalen, dus besloten we deze te nemen. In de auto hadden we nog een Jappaner aan onze groep toegevoegd genaamd Ken.
De eerste dag hebben we een tour over het meer gedaan in een soort roeiboot, het uitzicht was erg mooi en het was lekker rustig.
Het leven op het meer is sowieso erg relax. Soms komen er bootjes langs om het een en ander te verkopen.
De volgende dag zijn we de bergen ingetrokken, eerst 2,5 uur met een jeep en daarna bestegen we ieder een eigen pony en met 2 guides gingen we op pad. Het was een mooie tocht al krijg je na verloop van tijd toch wel wat last van zadelpijn.
Die avond moest ik mijn 5de injectie voor tegen Rabies. Nou had ik mijn vertrouwen verloren in de ziekenhuizen hier en aangezien Taylor graag een keer een injectie wilde zetten heb ik hem zijn gang laten gaan. Hij deed het gelukkig erg goed:)
De volgende dag zijn we de stad zelf gaan bezoeken en kwamen we Jack tegen die we nog kenden van Leh. In de stad wemelt het van de soldaten en is verder niet heel veel te beleven dus gingen we bijtijds terug.
De dag erna namen we wederom een jeep maar dit maal richting Jammu. Dit is een belagrijke stad voor de hindu's maar is niet erg touristisch na 1 dag zijn we weer verder gereist, maar dit maal met de trein!! Waar we allemaal erg blij mee waren, Ken lieten we hier achter die had andere plannen.
We gingen op weg naar Amritsar, waar de Golden Temple gevestigt is. Dit is de belangrijkste plaats voor de Sikh religie. Je weet wel die mannen met grote baarden en kleurrijke tulbanden!!
S'avonds zijn we naar de tempel gegaan, het is er erg druk en de tempel is erg mooi. Helemaal bedekt met echt goud.
De dag erna zijn we naar een soort van monument gegaan, waar we even rustig konden zitten. Nouja even, want voor je het wist stonden er allemaal mensen om ons heen waarmee we op de foto moesten. Hele familie's kwamen eraan te pas.
Op een gegeven moment kwam er een Indische man naast me zitten en hij vroeg waar ik vandaan kwam. Toen ik vertelde dat ik uit Nederland kwam begin hij zowaar Nederlands tegen me te praten. Bleek dat de beste man 4 jaar in Groningen had gestudeerd en redelijk Nederlands kon. Erg grappig aangezien ik al 1,5 maand niet echt nederlands had gesproken. Het was ook best verwarrend en ik sprak half nederlands, half engels.
Die avond gingen we met sunset weer naar de tempel, wat erg mooi was en vervolgens besloten we er te eten. Dit was 1 van de mooiste ervaringen van mn reis. Iedereen die de tempel bezoekt kan hier gratis eten en honderden mensen helpen met het klaar maken van het voedsel, van aardappels schillen tot thee zetten tot afwassen. Het gaat 24-uur per dag door en er eten per dag gemiddelt 40.000 mensen. En alle mensen zijn zo behulpzaam en vriendelijk. Waar in het westen vindt je dit nou nog??
We kregen ook een rondleiding in de keuken en ook al is heel India niet gestructureerd hier zijn ze dat duidelijk wel!!
Hierna gingen we eten en zit je in 1 grote zaal op de grond in rijen met zn allen te eten. Erg bijzonder om dit allemaal mee te maken.
De volgende dag zijn we van ons guesthouse verhuist naar de tempel. Ze hebben in de tempel dormetries waar je kan slapen. We hadden geluk en kregen met zn 3-en een kamer.
In de middag kwamen we Graham tegen, die we in Leh hadden leren kennen , met 2 Amerikaanse meiden en met hun zijn we die avond naar de "borderceremonie" gegaan.
Dit is een soort ceremonie tussen India en Pakistan die elke dag plaats vindt om te laten zien dat er vrede is tussen de 2 landen.
Het was super maar dan echt superdruk en alle plaatsen waren bezet, maar omdat we foreigners waren konden we naar een speciale plek lopen waar nog plek zat was.
De ceremonie zelf is leuk om te zien. Alle mannen hebben kleurvolle uniformen en grote snorren en schreeuwen en rennen wat af.
Al met al was Amritsar een erg leuke plaats.
De volgende avond wilden we een trein nemen naar Haridwar, maar deze was volgeboekt dus moesten we hopen op een cancel. Vervolgens konden we 2 plekken krijgen en enigzins opgefrommelt konden we op weg.
Haridwar is een belangrijke plaats voor het Hinduisme. De ganges (de heiligste rivier voor hun geloof) ontspringt hier de bergen en er komen dagelijks veel mensen om hier allemaal rituelen uit te voeren. Wij gingen die avond maar eens een kijkje nemen en jaja mn hele familie krijgt veel geluk de aankomende tijd en mn vrienden en ik krijg een goede reis etc, dus dat belooft veel goeds. Het koste uiteraard wel een donatie maar dat moet dan maar:P
De volgende ochtend vertrok ik vroeg met de trein naar Agra en Dan en Taylor gingen een andere kant op dus hier scheiden onze wegen na ongeveer 3 weken. Maar misschien zien we elkaar weer in Nepal.
Wel weer vreemd om alleen verder te gaan, maar ook wel leuk omdat je dan sneller andere mensen ontmoet.
In Agra een rickshaw genomen naar een mooi hotel met een rooftop restaurant met uitzicht op... jaja de Taj Mahal. Hier was die dan eindelijk, het beroemste gebouw in India. En wat je er ook over hoort en wat je verwachtingen zijn het valt absoluut niet tegen.
De volgende dag ben ik er naartoe gegaan en het is echt een bijzonder gebouw. Mn fotocamara bleef foto's maken. De volgende morgen ben ik nog met zonsopgang naar de overkant van de rivier gegaan voor een mooi uitzicht en diezelfde avond nam ik de trein richting Varanasi.
Varanasi is de belangrijkste stad voor het hindu-geloof. Ook 1 van de oudste steden in de wereld. De Ganges stroomt langs de stad en dat is waar alle activiteit zich bevindt.
Na het vinden van een hotel, kwam een koude douche als geroepen en daarna ben ik op weg gegaan naar de 'ghats'. Dit zijn een soort trappen langs de Ganges met een bepaalde betekenis voor het geloof.
De eerste ghats die ik tegen kwam waren de 'burning ghats'. Het is echt een bizar beeld, Hier worden de overledenen heengebracht om te worden verbrand. Dit ivm het hiernamaals. Dit is de beste plek om te sterven en als laatste wast de familie het lichaam in de Ganges,vervolgens scheert een mannelijk lid van de familie het lichaam hierna wordt het ingepakt en koopt de familie hout en wordt het lichaam naast de rivier verbrand. Vervolgens wordt het as in de rivier uitgestrooit. Dit gaat 24 uur per dag door en ongeveer 200 lichamen per dag heb ik me laten vertellen. Het ruikt er de hele dag door naar bbq:s.
Er zijn overigens ook redenen waarom mensen nier mogen worden verbrand, bv als het kinderen onder de 15 zijn of als het geen natuurlijke dood was. Deze lichamen worden aan een steen gebonden en een paar meter van de kant in de Ganges gegooit.
Een erg bizar tafereel.
En verderop wassen allemaal mensen zich en poetsen hun tanden en drinken het water etc. Ik kwam ook even in de verleiding maar sloeg deze keer toch maar over.
De volgende dag bijtijds opgestaan en aan de wandel gegaan, tijdens deze wandeling kwam ik Salina tegen uit Frankrijk. Met haar de rest van de dag doorgebracht en de stad bezichtigt. Wat daarbij opvalt is dat alle verkopers,rickshawdrivers of wie dan ook een 2de baan hebben. Namelijk het verkopen van Hasj. "1 coca cola plz" and do u wanne buy Hasj, this is the holy city its legal here. Nou niet dus:).
Vanmorgen ben ik rond 05.00 mn bed uitgekropen om met een boot de ochtend rituelen te bekijken. Erg interessant om dit te zien al die mensen die met kleren en al de Ganges inlopen en zich wassen voordat ze naar hun werk gaan. Ook kwam er nog een dood wit lichaam langsdrijven wat waarschijnlijk van de steen was losgeraakt. Lekker zo op de nuchtere maag...
De rest van de dag heb ik weinig uitgevoerd behalve mn laatste injectie gehaald en gezet en mn treinticket geboekt naar Gorahpur.
Vanavond neem ik de trein en morgen aansluitend de bus naar ... Nepal:) Het 10de land in mijn reis, spannend:P
Nou dit was het weer voor deze keer, tot snel en nu echt:)
Hamaste,
Martijn
05 Oktober 2009 - 15:04
Niek:
Is dien honden-beet nog ergens goed voor geweest... -
05 Oktober 2009 - 16:05
Anna:
in 1 woord
WOW
liefs anna -
05 Oktober 2009 - 16:38
Anne-berthe:
hoe lang mag je nog reizen? Volgens mij heb je de laatste tijd echt super gave dingen meegemaakt -
05 Oktober 2009 - 17:19
Annemiek:
Jij paard gereden? :D Cool! hihi
Die lichamen lijkt me een wat mindere ervaring, wel indrukwekkend!
De tijd vliegt nu echt voorbij, geniet van Nepal! Voor je het weet ben je weer terug.
Ben je het Indische eten nog niet zat? Als je terug bent moeten we gaan eten bij de Indiaan :D
Xx Annemiek -
05 Oktober 2009 - 21:23
Peter:
Tibet, VET, veel succes -
06 Oktober 2009 - 09:11
Jos:
Hey Tinus,
Weer super vet wat je mee maakt. Begint idd op te schieten, ben benieuwd hoe dit koude kikkerlandje je gaat bevallen haha.
Gr. Jos -
Hoop straks meer foto's!!!! -
08 Oktober 2009 - 03:27
Wilma:
Bijzondere ervaringen!! Genietse!!
ps denk vaak dat ik je zie rijden in je gele chincke chick.
-xx- -
23 Oktober 2009 - 16:20
Ryanne:
Hey,
het zal nu wel snel gaan allemaal, maar je hebt wel al echt zulke mooie en misschien ook wat mindere ervaringen gehad daar. Maar zal echt een reis zijn om nooit te vergeten en wie weet plan je zodra je thuis bent alweer een nieuwe reis ;)
tot snel!
xx